1

Revoluția containerelor. Ce este Docker?

Revoluția containerelor. Ce este Docker?
14.05.2021

Ce este un container?

Un container este un set de procese și resurse izolate. Este o abstractizare la nivel de aplicație care reunește codul și dependențele împreună. Mai mult de un container poate rula pe aceeași mașină și poate partaja kernelul sistemului de operare cu altele, fiecare dintre ele rulând ca procese izolate. Practic, un container Docker poate fi folosit pentru a împacheta o aplicație.

Imaginile și containerele sunt conceptele de bază ale Docker. O imagine Docker conține tot ce aveți nevoie pentru a rula software-ul (cod, drivere, runtime, biblioteci, scripturi etc.). Un container Docker este o instanță a unei imagini Docker care rulează pe nucleul sistemului de operare gazdă.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării Docker este că vă puteți împacheta aplicația și o puteți livra cu configurația sa, astfel încât să poată fi utilizată imediat. Pentru a lansa aplicația, imaginea acesteia trebuie rulată. După ce containerul este pornit, aplicația poate fi accesată direct.

Containerele sunt o soluție la problema modului în care programele pot să ruleze fără probleme atunci când mediul este schimbat. În dezvoltarea software-ului, problemele apar atunci când mediul nu este identic.

Diferențele dintre un container și mașini virtuale

1) Containerele Docker au aceleași resurse de sistem ca și sistemul de operare. Resursele la nivel hardware nu sunt separate, astfel încât containerele nu sunt mașini independente.

2) Un sistem de operare nu trebuie să fie instalat în interior

3) Containerele Docker consumă puține resurse, deoarece includ în mare parte dependințe la nivel de aplicație. Cu un sistem complet virtualizat, obțineți mai multă izolare, dar aceasta necesită mult mai multe resurse. Docker oferă mai puțină izolare, dar containerele necesită mai puține resurse, astfel încât să puteți rula mii de containere pe o gazdă.

4) Un container Docker durează câteva secunde pentru a porni, în timp ce un sistem virtualizat complet durează câteva minute.

Beneficiile containerelor Docker

1) Asigurați coerența între mediile online și offline.

2) Procesul de implementare a aplicațiilor web este mult simplificat

3) Securitatea este îmbunătățită datorită mecanismului sandbox. Deoarece aplicația rulează în container și este izolată, sistemul de operare nu poate fi deteriorat. De asemenea, dacă există un atac și aplicația web se blochează, trebuie repornit doar containerul.

4) O aplicație poate fi împărțită în module, fiecare modul având un container separat. Aceasta este cunoscută ca abordarea microserviciilor. Modificările pot fi făcute unui singur modul fără a fi nevoie să refaceți o întreagă aplicație. Deoarece containerele nu consumă multe resurse, microserviciile pot fi instanțiate atunci când avem nevoie de ele și vor fi disponibile aproape instantaneu.

5) Containerele Docker sunt pe fiecare platformă: Linux, Windows, Cloud, Serverless etc.

Vedeți celelalte servicii de server oferite de OPTI

Ultimele

articole

Descoperă ultimele noastre tutoriale în materie de dezvoltare software și află mai multe despre noile lansări de proiect.
Citește blogul nostru