1

Realitatea augmentată – trenduri tehnologice în anul 2023

Realitatea augmentată – trenduri tehnologice în anul 2023
12.04.2023

Realitatea augmentată oferă o experiență vizuală unică prin integrarea informațiilor digitale în realitatea pe care o trăim. Beneficiile pe care realitatea augmentată le are a făcut ca aceasta să fie integrată în tot felul de domenii, de la educație, la comerț, chiar și medicină. Iată care sunt cele mai importante trenduri tehnologice în anul 2023 atunci când vine vorba de AR!

Este important să facem din start diferența între realitatea augmentată și realitatea virtuală (VR) – AR aduce în lumea reală diverse informații digitale cu care poți interacționa, ușurându-ți viața, în timp ce VR te transpune complet într-o lume virtuală, fiind mai mult o sursă de divertisment.

AR în educație – învățare mai rapidă și mai eficientă

Folosirea realității augmentate în educație îi va ajuta pe elevi să fie mult mai interesați de materia predată, să fie motivați și să participe în mod activ la orele de curs. Acest trend a fost dat de pandemia de COVID-19, atunci când multe cursuri au fost mutate în mediul online, iar profesorii au fost nevoiți să găsească tot felul de instrumente interactive care să mențină atenția elevilor și să îi ajute să asimileze mult mai bine materia predată.

Augmented reality in education

Există aplicații AR care fac chimia, o materie destul de complexă și greu de digerat de mulți elevi, să fie distractivă – spre exemplu, elevii pot observa cum interacționează elementele chimice și reacția generată de două substanțe chimice. De exemplu, aplicația MoIAR permite manipularea moleculelor sau a proteinelor prin simularea unui mediu real.

Alte aplicații permit elevilor să observe 3D, chiar în clasă, cum se formează un vulcan, cum ia naștere o furtună sau ADN-ul uman. Avantajul cel mai mare al folosirii realității augmentate în educație este faptul că elevii rețin mai repede și mai eficient noțiunile pentru că le învață cu ajutorul unei reprezentări vizuale complexe și greu de uitat. În acest video puteți vedea cum realitatea augmentată este aplicată în domeniul educației.

AR în comerț – ”Încearcă înainte de a cumpăra”

Unul dintre trendurile tehnologice AR care iau amploare în ultimul timp este shopping-ul în flux live și cabinele de probă virtuale. Realitatea augmentată aduce un plus semnificativ experienței pe care cumpărătorii o au cu magazinele online. Comercianții pot implementa soluții de tip cabine de probă virtuale (”încearcă înainte de a cumpăra”) prin intermediul cărora cumpărătorii pot vedea dacă o anumită pereche de pantofi, un articol vestimentar sau un accesoriu li se potrivește.

Există magazine de mobilă (cum ar fi IKEA – vezi aici cum funcționează aplicația AR IKEA Place) care au integrat realitatea augmentată și care îți permit să vezi în timp real cum ar arăta o anumită canapea în living-ul tău sau dacă patul pe care ai pus ochii se potrivește cu dormitorul. O soluție inteligentă și utilă mai ales persoanelor care nu au timp să umble prin magazine pentru alegerea anumitor obiecte de mobilier.

AR in commerce

AR în marketing – experiențe interactive pentru publicul țintă

Cu o aplicație AR, orice carte de vizită poate prinde viață, orice broșură poate interacționa în timp real cu potențialul client și orice manual de instrucțiuni poate ghida precis utilizatorul. Informațiile ajung mult mai bine la clientul final și îmbunătățesc semnificativ experiența acestuia. O broșură clasică, tipărită pe o foaie de hârtie, poate fi trecută ușor cu vederea, însă o broșură care interacționează cu clientul prin intermediul realității augmentate cu siguranță va atrage atenția.

De exemplu, aplicația AR de la StudHub pentru US SuperBowl 52 conține un model 3D virtual al stadionului, garajelor și tribunelor de concesiune.

AR in marketing

AR în medicină – îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate

Realitatea augmentată ar urma să revoluționeze și domeniul medicinii, asigurând o calitate mult mai înaltă a serviciilor oferite. Un exemplu specific în acest sens este folosirea unui scanner portabil care ajută asistentele medicale să găsească venele pacienților mult mai ușor. Specialiștii susțin că astfel de aplicații ar putea ajuta la salvarea vieților în cazul mai multor pacienți.

AR in medicine

AR în industria automobilelor – experiență interactivă pentru șoferi

Un alt trend în creștere este integrarea tehnologiilor AR în industria automobilelor. Există deja câțiva mari producători de mașini (BMW, Jaguar, Mazda) care au folosit realitatea augmentată pentru mașinile în serie. Spre exemplu, prin intermediul unui ecran de navigație AR, șoferii pot primi îndrumări cu privire de direcție sau pericolele de pe drum, pot vizualiza numele străzilor pe lângă care trec sau adrese ale clădirilor aflate pe drum.

Iată aici un exemplu prin care BMW se folosește de realitatea augmentată.

AR in automotive industry
Rezervă o întâlnire!

Ultimele

articole

Descoperă ultimele noastre tutoriale în materie de dezvoltare software și află mai multe despre noile lansări de proiect.
Citește blogul nostru